Botulismul, o afecțiune extrem de gravă ce poate apărea în perioada postului. Măsuri de prevenire

Botulismul, o afecțiune extrem de gravă ce poate apărea în perioada postului. Măsuri de prevenire
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17/11/2022, 16:46
Actualizat: 17/11/2022, 16:48

Marți, 15 noiembrie, a început Postul Crăciunului. Una dintre cele mai grave patologii infecțioase ce poate apărea în perioada postului este botulismul.

Odată cu înlocuirea alimentelor de origine animală cu cele vegetale, trebuie avute în vedere și bolile infecțioase care pot apărea. Botulismul este o afecțiune extrem de gravă, fiind provocată de toxina eliberată de o bacterie.

Cele mai periculoase produse sunt cele ce conțin pește afumat și sărat, miere preparată în condiții de anaerobioză.

„Botulismul este provocat de o toxină produsă de Clostridium botulinum, care poate fi contactată prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rană deschisă intră în contact cu sporii acestei bacterii.

Tratamentul trebuie instituit precoce, întârzierea acestuia putând duce la paralizie, dificultăți de respirație și deces. Aproximativ 1/5 din cazurile suspecte de botulism sunt provocate de alimente ce conțin toxina botulinică care a fost identificată în conserve ce conțineau sfeclă, spanac, ciuperci, fasole verde, zacuscă, pește.

Cel mai frecvent determină apariția acestei patologii produsele ce conțin pește afumat și sărat, miere preparată în condiții de anaerobioză, toate acestea fiind propice pentru producerea toxinei botulinice”, explică medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Pacienții prezintă greață, vărsături, scaune diareice sau constipație, dureri abdominale intense, atonie, paralizie a membrelor, vedere încețoșată, paralizii ale nervilor faciali, stare de somnolență, dificultăți motorii, probleme respiratorii.

„În cazul în care pacientul prezintă oricare dintre simptomele menționate mai sus, trebuie să conștientizeze faptul că prezența la medic este obligatorie, atenționează medicul.

Cum putem preveni botulismul

Pentru a preveni o astfel de situație și pentru a fi siguri că produsele pe care le consumăm nu ne afectează sănătate, trebuie să avem în vedere mai multe aspecte.

„Să avem o igienă riguroasă (a mâinilor, a alimentelor pe care le ingeram: legume, fructe).Să menținem mediul în care locuim, lucrăm, gătim curat și dezinfectat. Să evităm alimentele cu potențial de risc (zacuscă pe bază de pește, pește afumat, pește crud, mierea de albine, conserve cu ton, sfeclă, ciuperci, fasole verde, etc.).

Să folosim apă curată din surse verificate periodic. Să fierbem corect conservele preparate în casă (se recomandă sterilizarea prin fierbere timp de cel puțin 30 min). Păstrarea în condiții de igienă a peștelui crud. Manevrarea în condiții igienice a mierii de albine de către producător.

Manevrarea în condiții igienice a mierii de albine de către producator. Să nu gustăm conservele pentru a vedea dacă sunt bune, în condițiile în care mirosul este neplăcut, dacă ambalajele prezintă un aspect bombat sau dacă avem cunoștință despre faptul că au fost depozitate la o temperatură incorectă”, menționează managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Medicii recomandă fierberea alimentelor la o temperatură de 120 de grade Celsius, sub presiune, în condițiile în care, sub această temperatură, realizăm doar distrugerea neurotoxinei și a bacteriei, forma vegetativă rămânând încă activă.

Sursa: Adevărul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Croatul Ante Pavelic, întemeietorul și ideologul Ustaše. Politician, avocat, nazist, criminal de război, consilier al...
×